ΠΡΩΤΟΘΡΟΝΑ 2026 στην Πεύκη Αττικής

Πηγή ARXON.GR

Πεύκη | Πέτρος Κώτσιαρης

Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη και τη συμμετοχή του πιστού λαού τελέστηκε απόψε ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Πεύκης, της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος.

Προ του Εσπερινού, στα προπύλαια του Ι. Ναού, πραγματοποιήθηκε πάνδημη η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος και αποτμήματος Τιμίας χείρας του Αγίου Παντελεήμονος του ιαματικού από την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Άνδρου.

Του Πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης κ. Αθανάσιος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Κηφισίας κ. Κυρίλλου, και των Θεοφιλ. Επισκόπων Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου και Τανάγρας κ. Αποστόλου.

Συμμετείχε πλειάδα ιερέων της οικείας Μητροπόλεως αλλά και επισκεπτών κληρικών με προεάρχοντα τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Επιφανίου Αρβανίτη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου κ. Αθανάσιος ο οποίος αναφέρθηκε στη φράση του Κυρίου προς τον Παύλο “Μή φοβού, αλλά λάλει και μη σιωπήσεις, διότι εγώ ειμί μετά σου» και τότε η αδυναμία και η αποθάρρυνση μεταβάλεται σε θάρρος, ανδρεία και δύναμη που βρήκε ο Απόστολος για να κηρύξει το Ευαγγέλιο.

Έκλεισε λέγοντας πως όλη μας η ζωή είναι ένας αγώνας που χρειάζεται να έχουμε θάρρος για να αποτινάξουμε πολλά δεινά, θάρρος για να αποδεχθούμε την πρόσκληση του Θεού αλλά θάρρος χρειάζεται και η εφαρμογή του Ευαγγελίου. Αφετηρία και πηγή του γνήσιου θάρρους είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός και αποκτούμε θάρρος έχοντας τον Χριστό στην καρδιά μας.Παύλος Παρέστη η Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ζωή Ράπτη μετά των συνεργατών της.

 

Πεύκη | Σπύρος Παπαγεωργίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, εορτάσθηκε σήμερα, η Σύναξη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό στην Πεύκη.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος ενώ στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης κ. Αθανάσιος, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφ. Επίσκοπο Ευρίπου και τον Σεβ. Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλο.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κηφισίας, Πανοσ. Αρχιμ. Νικάνωρ Καραγιάννης ο οποίος αναφέρθηκε στην κλήση του Θεού προς τον άνθρωπο, τονίζοντας ότι η κλήση αυτή απαιτεί από τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα πάντα για να ακολουθήσουν τον Χριστό, κάτι που φαίνεται σκληρό και αδύνατο γιατί οι άνθρωποι προσπαθούν να βρούν ασφάλεια σε υλικά αγαθά. Όμως η αποκοπή από τον Θεό δημιουργεί ανασφάλεια. Για αυτό ο άνθρωπος καλείται να εστιάσει σε μια έντιμη σχέση με τον Θεό και να ξεπεράσει το εγώ του και να γίνει γνήσιος εκφραστής των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, για να γίνει ακόλουθος τους προς τον Θεό.

Λίγο πριν την απόλυση , ο Προϊστάμενος του Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. Ευστράτιος Δελατόλας ευχαρίστησε τους Αρχιερείς και τους επισκέπτες κληρικούς που συμμετείχαν στην πανήγυρη και εν συνεχεία, τίμησε με βραβεία «Πρωτόθρονα 2026» τον Σεβ. Μητροπολίτη Σισανίου κ. Αθανάσιο ως ένα Ιεράρχη που διακονεί στην ακρτική Μακεδονία, όπως ο μακαριστός Γέροντάς του Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ. Επίσης τίμησε την κυρία Γεωργία Παπαντωνίου, Υποδιευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο ΓΝΑ “ΚΑΤ” τιμώντας στο πρόσωπό της όλους τους νοσηλευτές που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη διακονία των ασθενών.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις “ΠΡΩΤΟΘΡΟΝΑ 2026” συνεχίζονται μέχρι και την Παρασκευή 3 Ιουλίου όταν και μετά την Θεία Λειτουργία θα αναχωρήσουν τα ιερά σεβάσματα για την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Άνδρου.

 


Εκτύπωση   Email